Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο ρόλος του πραγματικού ηγέτη!


Αλίμονο στον κόσμο που χρειάζεται χαρισματικούς ηγέτες!

 Για να είσαι ηγέτης δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις διευθυντικό πόστο σε μία δουλειά, σε μια ομάδα, ή να είσαι εκλεγμένος αξιωματούχος σε στρατό ή στην πολιτεία.   
Ηγέτης είναι αυτός που οι άλλοι θέλουν να τον ακολουθούν γιατί τους εμπνέει με νέες ιδέες και με όραμα.   
 Ένας πραγματικός ηγέτης εμπνέει σταθερή αφοσίωση σε αυτούς που τον ακολουθούν με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει. Τελικά γεννιέσαι ή γίνεσαι ηγέτης;
Μερικοί γεννιούνται ηγέτες αλλά και για να γίνεις πρέπει να το έχεις μέσα σου οπότε μάλλον θα κλείνουμε προς το πρώτο. Το πρώτο βήμα για να γίνεις ηγέτης είναι να κοιτάς γύρω σου και να βρίσκεις τρόπους για να κάνεις τον κόσμο αυτόν καλύτερο. Παρατήρησε το περιβάλλον σου και ΑΚΟΥΣΕ τους ανθρώπους. Ένας αληθινός ηγέτης δίνει πάντα πρωτοβουλίες σε ανθρώπους που ξέρει πως έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν! Ένας ηγέτης  είναι και ο καλύτερος ακροατής. Πως θα μπορούσες να βοηθήσεις στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος; Ανακάλυψε πρώτα λοιπόν ποιά είναι τα ταλέντα σου, ανάπτυξε τα και εφάρμοσε τα για να κάνετε τα πράγματα καλύτερα σε αυτόν τον κόσμο. Αναζήτησε ανάγκες και προβλήματα που χρειάζονται λύση. Οι λύσεις δεν είναι πάντα πολύπλοκες και συναρπαστικές. Μερικές φορές η λύση που μπορεί να δοθεί μπορεί να είναι πολύ απλή.

Σκέψου πάντα την μεγαλύτερη εικόνα. Λύνοντας προβλήματα θα μπορούσες να παρατηρήσεις ότι τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από ένα μεγαλύτερο και βαθύτερο πρόβλημα.

 Αναζητώντας το πρόβλημα στην ρίζα του θα ανακαλύψεις ότι αυτό δεν μπορεί να λυθεί από ένα μόνο άτομο αλλά θα χρειαστεί ομαδική συμμετοχή σε αυτό και εκεί ακριβώς έρχεται και ο ρόλος σου σαν ηγέτης.

 Αν οι αποφάσεις σου σε σημαντικά θέματα αποδειχθούν λανθασμένες οι άνθρωποι που σε ακολουθούν θα πιστέψουν ότι φταις εσύ. Φαντάσου λοιπόν τον εαυτό σου σαν τον καπετάνιο σε ένα πλοίο όπου η τύχη του είναι στα δικά σου χέρια και εναπόκεινται σε εσένα να κατευθύνεις το πλήρωμα στην σωστή κατεύθυνση.

 Γι΄αυτό και εξασκήσου σε όλα τα ενδεχόμενα με σοφία...και προετοιμάσου και για τα καλύτερα και για τα χειρότερα.

 Ένας ηγέτης που δεν ακούει παύει να είναι ηγέτης και μπορεί να εξελιχθεί σε τύραννο.

Σαν ηγέτης πρέπει να μοιράζεσαι το όραμά σου με τους ανθρώπους σας και να βλέπετε την μεγαλύτερη εικόνα του πως μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα αφαιρώντας τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν.

 Για να αποκτήσεις ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν στον σκοπό σου πρέπει να μοιράζεσαι το όραμα σου με αυτούς αλλά πάντα να έχεις στο μυαλό σου πως και κάποιοι άλλοι σίγουρα θα έχουν δυνατότητες που ούτε εσύ ο ίδιος δεν φαντάστηκες ποτέ.  Έμπνευσε τους με ενθουσιασμό. Οδήγησε τους και δείξε τους πως οι πράξεις τους μπορούν να αγγίξουν το όνειρο. Οι πιο σημαντικοί ηγέτες μπορούν να συλλάβουν τους στόχους και οράματα και να να μεταφέρουν στον κόσμο που τους ακολουθεί κάνοντας τα κτήμα τους.

Τέλος θυμήσου ότι το να είσαι ηγέτης δεν είναι η ικανοποίηση του εγώ σου. Οι μεγάλοι ηγέτες βλέπουν τον εαυτό τους σαν εργαλείο για να επιτευχθεί ένας ιερότερος σκοπός. Για να υλοποιήσεις ένα όραμα δεν χρειάζεσαι έναν στρατό ακολούθων που θα πάψει να υπάρχει όταν και εσύ πάψεις να υπάρχεις. Μοιράσου το όραμά σου και άφησε τους ανθρώπους να το κάνουν δικό τους, δημιούργησε νέους ηγέτες. Λειτούργησε σαν ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας όπου οι άλλοι κρίκοι είναι εξίσου δυνατοί και δεμένοι με κοινό στόχο το ίδιο όραμα. Δημιούργησε ηγέτες ικανούς να δημιουργήσουν με την σειρά τους νέους ηγέτες για την επίτευξη του στόχου. Ακόμα και εάν αποχωρήσετε τότε η αλυσίδα θα συνεχίσει να επεκτείνεται με νέους κρίκους και αυτό πραγματικά είναι πολύ σημαντικό και μεγάλη αρετή ενός πραγματικού ηγέτη. Ένας ηγέτης είναι ο καλύτερος όταν οι άνθρωποι τελικά σταματούν να στηρίζονται σε αυτόν και λειτουργούν αυτόνομα σαν ηγέτες από μόνοι τους λέγοντας ότι το όνειρο έχουν πλέον να το καταφέρουν και μόνοι τους.!









ΠΗΓΗ: