Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ημέρα των Ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου)

Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Μία ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.

Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου. Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, θα λέγαμε σήμερα! Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Ο Άγιος Βαλεντίνος Τη νοηματοδότηση που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα των 699 στίχων είναι ένα ενύπνιο εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους («...for this was Saint Valentine's Day, when every bird cometh there to choose his mate...»).

Στις αρχές του 17ου αιώνα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Γιορτή των Ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αν λάβουμε υπόψη μας τη σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σέξπιρ (Τραγούδι της Οφέλιας από την 4η πράξη, Μετάφραση Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, 1916):

Καλό πρωί! Είναι σύσκοτο. Τον Άγιο Βαλεντίνο
γιορτάζω κι ήρθα κόρη εδώ
στο παραθύρι σου να ιδώ
ταίρι με σε αν θα γίνω.
Σηκώθη ο νιος και ντύνεται κι ευτύς την πόρτα ανοίγει
και μπαίνει μέσα η κορασιά,
που κορασιά δε θά 'ναι πλιά,
όταν απόκει φύγει.

Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των αγγλοσαξόνων έδωσαν στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Μετά τις κάρτες, τις ηλεκτρονικές κάρτες μέσω Ίντερνετ (e-cards), τα λουλούδια και τα σοκολατάκια, σειρά έχει η βιομηχανία των κοσμημάτων να οικειοποιηθεί την ημέρα των ερωτευμένων. Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε το 2010 τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το ισόποσο του ΑΕΠ της Μποτσουάνα.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.

Η ελληνική εκδοχή της Γιορτής των Ερωτευμένων
Ο Άγιος ΥάκινθοςΟ Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.

Όταν, όμως, ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα αυτή να καθιερώνεται και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.

Στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια.

Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση, μάλλον από αρχαιόπληκτους, να εορτάζονται ως προστάτες των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου ο πολυμήχανος Οδυσσέας και η πιστή του Πηνελόπη.

ΠΗΓΗ:
http://www.sansimera.gr/worldays/134#ixzz3RfhQTVPj


4ήμερο Αποκριάτικο Ξεφάντωμα – Θαλασσινό Καρναβάλι 2015, στη Χαλκίδα!

       ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                   Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ                       
           ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
     Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης
Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας

                  (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.)
1) ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ & «ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» ΧΑΛΚΙΔΑΣ

4ήμερο Αποκριάτικο Ξεφάντωμα – Θαλασσινό Καρναβάλι 2015, στη Χαλκίδα!!! Γίνε κι εσύ ένα με την παρέα μας!

Η Χαλκίδα φέτος γιορτάζει τις απόκριες με ένα 4ήμερο εκδηλώσεων, Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22 και Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, γεμάτο χορό, τραγούδι, άφθονο κρασί και μεζέδες και  θέαμα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα!

·        Ξεκινάμε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, παραδοσιακά, με τη συμμετοχή Συλλόγων και συνοδεία ορχήστρας, με γλέντι, κρασί και μεζέδες στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στον πεζόδρομο του Αγ. Νικολάου,
 
·        Συνεχίζουμε το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στην παραλία, 7.30 το βράδυ,  όπου  χορεύουν οι Σύλλογοι της πόλης, υπό τους ήχους της ορχήστρας «ΕΠΤΑΣΗΜΟ». Εμείς κερνάμε μεζέδες και κρασί στην «Ταβέρνα» και την «Ψησταριά», που θα κινείται ακολουθώντας τους χορευτές.

·        Φτάνουμε στο μεγάλο ξεφάντωμα!!! Σε περιμένουμε στην παρέα μας, να καρναβαλιστούμε!

Από τις 11 το πρωί της Κυριακής 22/2, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου διασκεδάζουν τα παιδιά μας, βάφονται, στολίζονται και ετοιμάζονται μαζί με τους μεγάλους για το Θαλασσινό Καρναβάλι.

Το «Θαλασσινό Καρναβάλι» την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 22 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης του Καρναβαλιού 4.00μμ.), επιστρέφει στον Ευβοϊκό, με άρματα στη θάλασσα (Ποσειδώνας, Φάλαινα, Ιππόκαμπος, Νέμο, Χταπόδι, είναι μερικές από τις τεράστιες φιγούρες που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν στον Ευβοϊκό μικροί και μεγάλοι), πλοιάρια μικρά και μεγάλα, στολισμένα και γεμάτα καρναβαλιστές, ενώ θα αναπαραστήσουμε ναυμαχία, με τη χρήση πυροτεχνημάτων και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου μέσα στη θάλασσα!   
Επιπλέον, ομάδα του SkyDive Athens θα γεμίσει χρώμα τον ουρανό, πέφτοντας από αεροπλάνο πάνω από τον Ευβοϊκό, στο σημείο, του «Θαλασσινού Καρναβαλιού» και δημιουργώντας τα μέλη της σχηματισμούς και εφέ με καπνούς, θα προσγειωθούν στην παραλία!!!
Παρουσιαστές του Θαλασσινού Καρναβαλιού και των εκδηλώσεων της Κυριακής της τελευταίας Αποκριάς, είναι οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές Γιώργος Μανίκας και Στέλιος Χανταμπάκης, που αυτή την εποχή εμφανίζονται στις τηλεοπτικές εκπομπές του STAR , της Τατιάνας Στεφανίδου «ΜΙΑ» και των Φώτη και Μαρίας «FM LIVE», αντίστοιχα.
Στην ολοκλήρωση του Θαλασσινού Καρναβαλιού και μετά το κάψιμο του καρνάβαλου μέσα στη θάλασσα, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με  τους «Σαντάνα Λάτιν Γκρούπ».

Εμείς ετοιμάσαμε τα άρματα για την θάλασσα, το show, στον αέρα και τη στεριά. Οι μεζέδες και τα ποτά δικά μας.


·        Και επειδή το γλέντι συνεχίζεται την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, σας περιμένουμε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, να γιορτάσουμε τα Κούλουμα, με παραδοσιακά νηστίσιμα και ετοιμαστείτε να χορέψετε και να διασκεδάσετε με τη Γωγώ Τσαμπά.


2) ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ….
Δημιουργήστε τη δική σας ομάδα, βάλτε την αποκριάτικη στολή σας και ελάτε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε όλοι μαζί τη τελευταία Κυριακή της αποκριάς.
Δική σου η επιλογή τι θα ντυθείς και πόσο θα χορέψεις.  Δήλωσε συμμετοχή τώρα, με την παρέα σου ή την ομάδα σου!



ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ….
Δημιουργήστε τη δική σας ομάδα, βάλτε την αποκριάτικη στολή σας και ελάτε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε όλοι μαζί τη τελευταία Κυριακή της αποκριάς.
Δική σου η επιλογή τι θα ντυθείς και πόσο θα χορέψεις.  Δήλωσε συμμετοχή τώρα, με την παρέα σου ή την ομάδα σου!

Οι ενδιαφερόμενοι για τη φόρμα συμμετοχής μπορούν να τη βρουν στην ιστοσελίδα μας www.gohalkida.gewww.gohalkida.ge ή μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Τύπου του ΔΟΑΠΠΕΧ, για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες.
 Τηλέφωνο: 2221351171 e-mail: dchalkis@otenet.gr (ώρες γραφείου).


ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Σε συνέχεια των εργασιών που πραγματοποιεί ο Δήμος Χαλκιδέων για το έργο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ στο κέντρο της Χαλκίδας γίνεται γνωστό ότι από το Σάββατο 14/2/2015 και ώρα 15:00 διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Καραμουρτζούνη και για τα οχήματα των κατοίκων της περιοχής.
      Η διέλευση των πεζών θα γίνεται μέσω διαδρόμου από την οδό Ερμού έως και τη συμβολή των οδών Καραμουρτζούνη και Κριεζώτου και αντίστοιχα μέσω διαδρόμου από την οδό Ερμού έως την οδό Πύλης . 

      Παρακαλούμε για την κατανόηση των περιοίκων, καθώς οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις είναι προσωρινές πλην όμως απαραίτητες για την ομαλή εξέλιξη του έργου. Ως αντιστάθμισμα, ας θεωρήσουμε όλοι την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης μας , με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο .
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ   
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                               Χαλκίδα 14/02/2015
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ  

Δημιουργείται Κέντρο Αγροτουριστικής Πληροφόρησης στον Μύτικα

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ              14/02/2015                            
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
Ληλαντίων & Μεγασθένους
Χαλκίδα 34100
Συμπληρωματική σύμβαση εργασιών για το έργο “Δημιουργία Κέντρου Αγροτουριστικής Πληροφόρησης στο Τοπικό Κοινοτικό Κατάστημα Μύτικα της Δημ. Ενότητας Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων” υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Παγώνης και οι κ.κ. Ιωάννης Θεοφίλης και Βασίλειος Πίγγος , εκπρόσωποι της  Κ/Ξ Πίγγος Α.Τ.Ε.Ε. - Ιωάννης Θεοφίλης.
Οι συμπληρωματικές εργασίες προβλέπουν ενίσχυση του κτιρίου και κρίθηκαν απαραίτητες για την ολοκλήρωση του έργου , το οποίο θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως το τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους . Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 26.759,51 € με μέση έκπτωση 44,76%.
Η αρχική σύμβαση υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2013 , το έργο υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του ΕΠ “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” (LEADER) και Εθνικούς Πόρους, ενώ η παρούσα συμπληρωματική σύμβαση υλοποιείται μόνο από Εθνικούς πόρους