Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς "Ένας μαγικός υπόγειος κόσμος"

Το σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς είναι από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας και βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Αγίου Γεωργίου, έχει έκταση άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και συνολικό μήκος εξερευνημένων διαδρομών τριακοσίων μέτρων και έχει και έχει δύο ορόφους. Διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και
συνθέσεων που
του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά. Επιπροσθέτως, παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον τόσο λόγω ευρημάτων προϊστορικών περιόδων όσο και από ιατρικής πλευράς ως κατάλληλο για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Για όλα αυτά αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Κιλκίς. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη (Μπουλασίκη) ο οποίος εργαζόταν και τυχαία βρέθηκε μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου. Η πρώτη χαρτογράφηση
έγινε από την Άννα Πετροχείλου, το 1930, ενώ πολύ αργότερα το 1986, το σπήλαιο έγινε επισκέψιμο ύστερα από κατάλληλες εργασίες αξιοποίησης οι οποίες ξεκίνησαν το 1977.

Το Κέντρο Προβολής Λόφου Αγίου Γεωργίου, ένας χώρος -κόσμημα για την πόλη, μια σπουδαία παρακαταθήκη σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, στεγάζεται στον όροφο του αναψυκτηρίου του Λόφου Κιλκίς και είναι το αποτέλεσμα δημιουργικής συνεργασίας του Δήμου Κιλκίς με την Επιστημονική Ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Ευαγγελίας Τσουκαλά και του Κιλκισιώτη σπηλαιολόγου Βασίλη Μακρίδη.



Το Τμήμα πολιτισμού Δήμου Κιλκίς,
ευχαριστεί την Alfa Omega Evia Web Tv 
για την ευγενική φιλοξενία του Βίντεο.



Το Κέντρο Προβολής Λόφου Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κιλκίς είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, δέχεται μεμονωμένες αλλά και οργανωμένες επισκέψεις από γκρουπ και σχολεία.
Η είσοδος για όλους είναι δωρεάν.
Για πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε
στα τηλ. 6977 561 800 και στο τηλ. 23410 20054.